zwarte vliegjes in huis

Kleine zwarte vliegjes in huis? Zo zorgt u dat ze verdwijnen!

Ervaart u last van kleine zwarte vliegjes in huis? Dat is vervelend want vaak zijn ze er dan in groten getale. De kleine vliegjes waar u last van heeft, zijn hoogstwaarschijnlijk rouwvliegjes, oftewel rouwmuggen. Deze vliegjes komt u het meest in het voorjaar tegen en zijn helaas niet te bestrijden met een insectenlamp of een vliegenlamp. Hoe dan wel? Dat leest u hieronder!

Waar komen de kleine zwarte vliegjes op af?

Zwarte vliegjes komen af op plantaardig of organisch materiaal. Heeft u planten in huis? Dan is dat hoogstwaarschijnlijk de reden dat u er last van heeft. De kleine vliegjes voeden zich o.a. met de volgende materialen:

  • Vazen waarin zich verwelkte bloemen bevinden;
  • Verwelkte kamerplanten;
  • Plantenbakken;
  • Potgrond.

De zwarte vliegjes in huis voeden zich met bovenstaande dode plantenresten. De larven van deze vliegjes vreten de hals van de wortel aan, waardoor de wortels van de planten/bloemen afsterven.

Zo voorkomt u kleine zwarte vliegjes in huis

Er zijn een aantal dingen die u zelf preventief kunt doen om vliegjes te voorkomen. We sommen ze voor u op:

  • Geef u planten nooit tevéél water. Doordat de aarde langdurig nat is, wordt deze plek erg aantrekkelijk voor de zwarte vliegjes om hun eitjes te leggen. De rottende wortel van de kamerplant is hun favoriet;
  • Zorg ervoor dat u uw planten goed verzorgd en verwijder afvallende bladeren tijdig. Door de dode bladeren op te ruimen kunt u voorkomen dat u overlast krijgt van vliegjes;
  • Kijk bij het kopen van een nieuwe kamerplant goed of de plant niet al besmet is. Ziet u in de winkel of het tuincentrum al kleine vliegjes rond de plant vliegen? Koop deze dan niet. Als één plant besmet is, zullen er al meerdere besmet zijn.

rouwvliegjes bestrijden

Kleine zwarte vliegjes in huis bestrijden

Mocht u ondanks bovengenoemde tips alsnog last hebben van kleine zwarte vliegjes in uw woning? Dan kunt u de volgende tips toepassen om alsnog van deze vervelende plaag af te komen:

  • Zet de planten die besmet zijn in een andere ruimte. Door de planten naar een andere ruimte te verplaatsen, kunt u voorkomen dat andere gezonde planten ook worden besmet met de zwarte vliegjes en de larven hiervan;
  • Vervang alle potgrond van de planten waar de vliegjes omheen vliegen. Let wel op dat u de wortel van de plant goed schoonmaakt en dat de nieuwe potgrond niet besmet is;
  • Geef de planten wat minder water zodat de aarde uitdroogt. Kleine zwarte vliegjes houden van vochtige grond. Doordat de aarde uitdroogt, kunt u de overlast van de vliegjes verminderen.

Kleine zwarte vliegjes in huis laten bestrijden door een professional

Zijn er inmiddels zoveel vliegjes in huis dat u er ernstig hinder van ondervindt? Laat hier dan een professional naar kijken. Bij Rimdo zijn we bekend met kleine zwarte vliegjes en kunnen we deze vliegjes effectief en snel bestrijden. Wij snappen dat zo’n plaag met vliegjes erg vervelend is en zijn dan ook zo snel ter plaatse. Kortom, heeft u onze hulp nodig? Neem contact met ons op!