9 feiten & fabels over kakkerlakken

Kakkerlakken zijn één van de meest hardnekkige en veelbesproken ongedierte in huishoudens wereldwijd. Rondom deze kleine overlevers bestaan vele mythen en misvattingen. In dit artikel ontrafelen we de waarheid door acht veelvoorkomende stellingen over kakkerlakken te onderzoeken, om zo feiten van fabels te onderscheiden.

1. Kakkerlakken kunnen lange tijd zonder hoofd overleven

Feit! Het lijkt misschien een fabel, maar het is waar. Kakkerlakken kunnen tot een week zonder hun hoofd overleven. Dit komt doordat ze ademen door kleine openingen in elk van hun lichaamssegmenten en niet afhankelijk zijn van de mond of neus voor ademhaling. Uiteindelijk sterven ze door uitdroging of honger.

2. Kakkerlakken zijn onsterfelijk

Fabel! Dit is een mythe. Kakkerlakken hebben wel een opmerkelijk vermogen om te overleven onder extreme omstandigheden, maar ze zijn niet onsterfelijk. Hun gemiddelde levensduur is ongeveer een jaar, afhankelijk van de soort.

3. Kakkerlakken kunnen allergieën en astma veroorzaken

Feit! Kakkerlakken dragen allergenen met zich mee die astma en allergieën kunnen verergeren, vooral bij kinderen. Hun uitwerpselen, huidschilfers en afstervende lichaamsdelen kunnen allergische reacties teweegbrengen.

4. Kakerlakken kunnen vliegen

Fabel! Althans… een kakkerlak kan niet “echt” vliegen. Daar zijn ze vaak te lui voor en lopen ze ook veel sneller dan dat ze vliegen. Dit geldt in ieder geval voor de kakkerlakken die zich in ons land bevinden. Wat ze liever doen is zweven, dat is dan ook de reden dat kakkerlakken voorzien zijn van vier vleugels. Met twee van deze vleugels kunnen ze zichzelf laten zweven. De vleugels zijn glimmend en hebben een bruine, roodzwarte of zwarte kleur die zelfs wat slijmerig lijken.

kakkerlakken bestrijden

5. Kakkerlakken eten alleen vuil en afval

Fabel! Hoewel kakkerlakken vaak worden aangetrokken door onhygiënische omstandigheden en afval, zijn ze niet beperkt tot deze voedselbronnen. Ze zijn opportunistische omnivoren die bijna alles eten, inclusief papier, stof en zelfs lijm.

6. Kakkerlakken kunnen radioactieve straling overleven

Feit! Kakkerlakken staan bekend om hun vermogen om hogere niveaus van radioactieve straling te overleven dan mensen. Dit betekent echter niet dat ze immuun zijn voor zeer hoge niveaus van straling.

7. Alle kakkerlakken zijn schadelijk voor mensen

Fabel! Er zijn meer dan 4.500 soorten kakkerlakken, maar slechts een klein percentage wordt als schadelijk voor mensen beschouwd. De meeste soorten leven in de natuur en vermijden menselijke bewoning.

8. Kakkerlakken kunnen snelheden tot 5 km per uur bereiken

Feit! Kakkerlakken zijn verrassend snel, wat één van de redenen is waarom ze moeilijk te vangen zijn. Ze kunnen snelheden tot 5 km per uur bereiken, wat snel is gezien hun grootte.

9. Kakkerlakken verschijnen alleen in vieze huizen

Fabel! Hoewel slechte hygiëne en rommel kakkerlakken kunnen aantrekken, is het niet waar dat ze alleen in vuile omgevingen leven. Kakkerlakken kunnen in elke omgeving verschijnen, ongeacht de netheid, zolang er water, voedsel en schuilplaatsen beschikbaar zijn.

Door feiten van fabels te onderscheiden, kunnen we een realistischer beeld vormen van kakkerlakken en hoe we het beste met een eventuele plaag kunnen omgaan.

Laat kakkerlakken bestrijden door een professional

Ervaart u last van kakkerlakken? Rimdo staat direct voor u klaar! Met onze bestrijdingsmethode zorgen wij dat alle kakkerlakken plus eventuele nakomelingen, uit de weg worden geruimd want: al is de kakkerlak nog zo snel, Rimdo Plaagdierbeheersing pakt ze wel! Neem contact met ons op en we helpen u verder!