Vliegen in huis tijdens de winter; klustervliegen!
Dat niemand vliegen in huis wenst, is algemeen bekend. Toch gebeurt het regelmatig dat u thuiskomt van een lange dag werken en dat er opeens vliegen zitten! In de wintermaanden zal u vooral klustervliegen in huis tegenkomen. Deze insecten zijn verre van gewenst en daarom vertellen wij u in dit blog hoe u klustervliegen verdelgen het best kunt toepassen!
Klustervliegen: wat zijn het?
Klustervliegen kunt u herkennen aan hun donkergrijze lijfje. Op dit lijfje bevinden zich goudkleurige haartjes. Veel mensen verwarren deze vliegen met de gewone kamervlieg. Klustervliegen worden zo’n 8 mm groot (of klein). Het verschil tussen klustervliegen en kamervliegen is dat klustervliegen nooit alleen zijn, maar altijd met een hele groep komen zodra ze zich nestelen binnen uw huis. Dat is natuurlijk allesbehalve prettig!
De klustervlieg nestelt zich in elk denkbaar hoekje die u maar kunt bedenken. Denk onder andere aan naden, kieren en plekjes die donker zijn waar wij als mens niet snel komen. Gelukkig zijn hier oplossingen voor en vertellen we u hier graag meer over!
De cyclus van de klustervlieg: wanneer vliegt deze uit?
Om hierover een duidelijk beeld te creëren, leggen we hieronder per seizoen uit hoe de levensstijl van deze insect eruitziet. Op deze manier is het eenvoudig te begrijpen waarom deze vlieg uw woning overneemt!
De start van de cyclus in de herfst
Als de bladeren van de bomen beginnen te vallen rond september, leggen de vrouwtjes hun eitjes. Deze eitjes komen uit en de larven van deze vlieg gaan zich nestelen aan regenwormen. De larve ontwikkelt zich in de regenworm waar deze zich heeft genesteld. Op het moment dat de vlieg voldoende is gegroeid, graaft deze zich als het ware uit de regenworm. Vervolgens ontwikkelt de larve zich tot een klustervlieg. Heel dit proces neemt drie weken in beslag.
Klustervliegen in huis in de winter
In de herfst hebben klustervliegen hun overwinteringsplekje gevonden en begint de winterslaap van deze vliegsoort. Over het algemeen slapen deze vliegen dicht tegen elkaar met een grote groep. Dit houdt ze warm. Een enkele zal u nog heel sloom rond zien vliegen. Het verjagen van deze vliegsoort is een behoorlijke opgave. De klustervliegen nestelen zich zelfs tussen muren. In de praktijk zien we deze vlieg overal terugkomen. Doordat de klustervlieg erg klein is, wurmt deze zich in de allerkleinste gaatjes en kiertjes.
Klustervliegen ontwaken in de lente
Zodra de lente aanbreekt, het zonnetje gaat schijnen en de temperaturen aangenamer worden, is het voor de klustervlieg tijd om te ontwaken. Door de aangename temperatuur en het licht wordt deze vliegsoort actiever en komt u ze in huis tegen op het moment dat er een plaag klustervliegen in uw huis heeft overwinterd. U zal ze dan ook voornamelijk zien op ramen en zelfs op gevels. De klustervlieg houdt namelijk erg van het zonnetje en zal de zon opzoeken en hier flink van genieten. Soms zien gevels of ramen zwart van de klustervliegen!
Klustervliegen in de zomerperiode
De klustervlieg trekt erop uit in de zomer om op zoek te gaan naar voedsel. Denk dan aan plantensap en bloemennectar. Klustervliegen zoeken elkaar op en doen aan een paringsritueel. De vrouwtjes klustervliegen worden zwanger gemaakt. Niet alle klustervliegen overleven de periode hier voorafgaand waardoor u blijft zitten met vliegjes die het niet hebben overleefd.
Doorbreek de cyclus van de klustervlieg!
Klustervliegen hebben de gewoonte om elk jaar weer terugkomen op hetzelfde fijne plekje en daar te overwinteren. Middels effectieve bestrijding zal Rimdo u dan ook helpen om dit patroon te doorbreken en dit te voorkomen in de toekomst!
Kan een klustervlieg schade aanrichten in huis?
De klustervlieg kan niet steken of bijten. Ook tasten ze geen kleding, voorwerpen of hout aan. Wat ze wel doen is uitwerpselen achterlaten op meubilair, voorwerpen en overal in huis waar ze kunnen komen. Dit is natuurlijk verre van hygiënisch en moet u te allen tijde voorkomen! Verder zal u dode vliegjes tegenkomen in huis. Hierbij is het van belang dat dit zo snel mogelijk wordt verwijderd en uw huis hygiënisch wordt schoongemaakt. Op deze dode vliegjes kan namelijk ander ongedierte af komen, zoals:
- Tapijtkevers;
- Muizen;
- En ratten.
Klustervliegen verdelgen met de hulp van een vakspecialist!
De makkelijkste en meest effectieve manier om klustervliegen te verdelgen is door een ervaren ongediertebestrijder in te schakelen. De klustervlieg is een lastige vlieg om aan te pakken doordat ze in elk gaatje of kiertje verstopt kunnen zitten. Dit zorgt ervoor dat er grondig gewerkt moet worden om de plaag voorgoed uit uw huis te verbannen! Rimdo gaat als volgt te werk:
- Als eerst doen wij grondig onderzoek waar de klustervliegen zich genesteld hebben in de woning.
- De gevonden schuilplaatsen behandelen we met een mengsel van water en insecticide.
- Tijdens de behandeling mag er niemand aanwezig zijn in de woning behalve de verdelger zelf. Vervolgens moet de woning nog 2 uur lang gelucht worden.
- Daarna zullen wij weringsadvies geven om de klustervlieg te voorkomen. Eén daarvan is het dichten van alle openingen, gleufjes en kiertjes door middel van diverse materialen. Het dichten van alle mogelijke kieren en gleuven bieden geen 100% garantie dat u nooit meer last zal hebben van klustervliegen, maar de kans wordt aanzienlijk kleiner.
Meer informatie, advies of Rimdo inschakelen?
Wij helpen u graag verder met alles omtrent klustervliegen! Neem contact met ons op en we zullen u verlossen van deze onhygiënische vliegen! Wij zijn werkzaam in de volgende gebieden: